4. Mod att säga ifrån


Det är inte alltid lätt att våga säga stopp när något känns fel.

Att själv vara ett offer och våga säga ifrån är bland det allra svåraraste man kan göra, och ibland kanske till och med omöjligt och allt för riskfullt.

Nedanstående övning syftar till att eleverna ska få kunskap om att en del människor trots allt har haft modet att ifrågasätta normerna och säga emot sina förövare.

Dessutom får eleverna möjlighet att reflektera över eventuella situationer där deras eget mod kan sättas på prov.


 

Titta på vittnesmålen:

I klippet ovan berättar Bela om hur han blir kallad "jävla jude" av en klasskamrat och att han, Bela, är den som då blir bestraffad när han replikerar klasskamraten med "jävla ungrare".
Bela föddes 1925, i en judisk familj i en stad som fram till 1940 tillhörde Rumänien men då övertogs av Ungern. Han överlevde Auschwitz och Buchenwald. Efter kriget flyttade han och hans syster till Sverige. Läs mer om Bela här.

I klippet ovan berättar Margareta om en situation i Auschwitz där hon vågade säga ifrån när hon blev kränkt.
Margareta Kellner föddes 1914 i en judisk familj i Ungern. Hon deporterades till Auschwitz och lyckades överleva. 1945 kom Margareta till Sverige med hjälp av Röda Korset. Läs mer om Margareta här.

I klippet ovan berättar Francesco om när han vågade ifrågasätta den ryska förhörsledaren som ville att han skulle skriva under sin egen dom.
Francesco Kovacs föddes 1929 i Ungern. Han gick med i partisanrörelsen som 16-åring men blev tillfångatagen av den Sovjetiska armén och deporterades till koncentrationsläger i Gulag. Han satt 9 år i läger och frigavs först efter Stalins död, 1953. Francesco kom till Sverige 1954. Läs mer om Francesco här.


Övning

Har du själv varit med om att du sagt ifrån i en situation? (Skrivövning)

Låt eleverna välja ett av vittnesmålen som de särskilt fastnade för. Be dem sedan att fundera på om de själva har varit i en situation där de har känt sig som ett offer och antingen har haft modet att säga ifrån eller önskat att de haft modet att säga ifrån.

Låt dem sedan skriva en novell eller dikt kring ämnet Modet att som offer säga ifrån.

Uppmuntra eleverna att använda sig av såväl vittnesmål som egna tankar och funderingar i sitt skrivande.