Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers

På uppdrag av tidskriften Vi dokumenterade fotografen KW Gullers när de Vita bussarna anlände till Malmö i maj 1945. Fotografierna på f.d. koncentrationslägerfångar fick stort genomslag i Sverige och kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen.

Hur har dessa fotografier kommit att prägla kunskapsbilden om Sveriges relation till Förintelsen?

Under hela efterkrigstiden har de Vita bussarna beskrivits som en framgångsrik och humanitär hjälpaktion för att rädda fångar ur Nazitysklands koncentrationsläger. Först kring år 2000 började bilden av de Vita bussarna att problematiseras. I flera uppmärksammade radioprogram, artiklar och böcker framträdde en mer komplex bild av de Vita bussarna. Hur representativa är KW Gullers fotografier på de räddade? Och hur representativ är de Vita bussarna för Sveriges roll under Förintelsen?

I utställningen presenteras KW Gullers fotografier tagna i Malmö 1945, tillsammans med texter av Leif Wigh, f d intendent fotografi på Moderna Museet, Ulf Zander, professor i historia, Lunds universitet samt av Ingrid Lomfors, historiker och f d överintendent på Forum för levande historia.

Utställningen visas på Kisa Bibliotek, Kinda Kommun den 13 januari till och med den 14 februari. 


Utforska utställningen hemifrån i 3d-modellen här nedanför.

Tid och plats

När: fredag 13 januari 2023 till tisdag 14 februari 2023
Var: Kisa bibliotek
För vem: Alla