Barns blick på Förintelsen

I utställningen Barns blick på Förintelsen får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser.

Utställningen innehåller även en analys av forskarna Azade Azad och Johanna Carlsson vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. De har tittat närmare på barnens och ungdomarnas sätt att förstå och ta till sig berättelserna och hur det uttrycks i teckningar och texter.

Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser, i syfte att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.

– Det gäller att dela med sig av sina i blod och tårar förvärade erfarenheter. Det kan ge perspektiv, både bakåt i tiden och i framtiden, säger Dina och Jovan Rajs.

Barns blick på Förintelsen visades i Stockholm 25 september 2019 – 11 januari 2020. Efter det skulle den ha visats på Svenskt barnbildarkiv i Eskilstuna med start sommaren 2020, men på grund av situationen med smittspridning har det skjutits på framtiden.

Utställningen har tagits fram i samarbete med Dina och Jovan Rajs tillsammans med konstnären och författaren Hanna Rajs Lara, barnbarn till Dina och Jovan.

 

Tid och plats

När: onsdag 25 september 2019 till lördag 11 januari 2020
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Stockholm
För vem: Alla
Öppettider:

Måndag–fredag 12.00–17.00 
Lördag 12.00–16.00 
Söndag stängt

Alltid fri entré.