Sverige och Förintelsen

Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Tystnad, skönmålning, skuld och syndabockar. 

I höst öppnar utställningen Sverige och Förintelsen i Forum för levande historias lokaler i Stockholm. Den handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet, ibland grundad på nationalism och opportunism. Innehållet fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933-1946. Utställningen rymmer också vittnesmål, föremål och konstverk. 

För skolans årskurs 7-9 samt gymnasiet, har vi utvecklat en workshop där eleverna arbetar i utställningen. Eleverna ges även tillfälle att reflektera över historiekultur och historiebruk. Workshoppen fungerar även för vuxenutbildning som till exempel folkhögskola och Komvux.

För dig som är lärare och är intresserad av att boka en kostnadsfri workshop: höstens bokningsbara tider släpps 12 augusti (med reservation för ändringar på grund av rådande läge och att vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer). Håll utkik här och i vårt nyhetsbrev!

Utställningen Sverige och Förintelsen öppnar för allmänheten 22 september 2020.

 

Tid och plats

När: tisdag 22 september 2020
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10, Gamla stan i Stockholm
För vem: Besök på egen hand samt pedagogledd workshop för elever i årskurs 7-9 samt gymnasiet.

Denna aktivitet är fullbokad