Sverige och Förintelsen

Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Vad visste vi egentligen?

Sverige och Förintelsen handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Utställningen fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933-1946.

Den rymmer vittnesmål, föremål och konstverk.


Sverige och Förintelsen visas i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan i Stockholm till och med 31 december 2022.

Se filmade visningar eller gå på en virtuell rundtur längre ner på sidan.

 


Gå på en virtuell visning

Här kan du ta del av utställningen Sverige och Förintelsen i digital form. Du kan vandra runt i utställningen och få en guidad visning av utställningens olika delar. 

Så här funkar det

  1. Starta spelaren nedan
  2. Klicka på de små bilderna i spelarens nederkant för att komma direkt till platser där det finns en guidad visning. Eller vandra runt och undersök utställningen på egen hand 
  3. Klicka på rosa/vita prickarna för att se en guide berätta om den del du är vid 
    ""


Se visning som video

Klicka på menyn i videospelaren för att välja olika klipp. 


Workshop för skolan

Alla workshoppar är inställda - läs mer här!

För skolans årskurs 7-9 samt gymnasiet, har vi utvecklat en workshop där eleverna arbetar i utställningen. Eleverna ges även tillfälle att reflektera över historiekultur och historiebruk. Workshoppen fungerar även för vuxenutbildning som till exempel folkhögskola och Komvux.

Tid och plats

När: söndag 6 september 2020 till lördag 31 december 2022
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10, Gamla stan i Stockholm
För vem: Besök på egen hand samt pedagogledd workshop för elever i årskurs 7-9 samt gymnasiet.