Propaganda

– risk för påverkan

Idag översköljs vi av information och många vill påverka hur vi tänker och beter oss. Det här skapar stora demokratiska möjligheter, men ställer också krav på oss människor och vår förmåga till kritiskt tänkande.

Den här utställningen visar hur ”det goda samhället” lyftes fram i propaganda i Nazityskland och Sovjetunionen under 1930- och 40-talen. Utställningen handlar också om dagens mediesamhälle, vad som styr medieflödet och hur mottagliga människor är för påverkan.

Tanken är att du som förstår propagandans mekanismer också kan tänka kritiskt och se igenom manipulerande budskap.

Utställningen skulle ha visats på Regionmueet i Skåne, Kristianstad, från och med 31 januari 2021. På grund av rådande läge håller museet stängt tills vidare.

Ta gärna del av de digitala föreläsningar på temat propaganda som arrangerades av museet i samarbete med Folkuniversitetet Kristianstad:

  • Genomskåda propaganda. Om vikten av analys och kritiskt tänkande. Medverkande: Jimmy Vulovic är lärare i journalistik på Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet. Han har tidigare arbetat som nyhetsreporter och nu frilansar han som journalist vid sidan om arbetet som lärare. Länk till föreläsning: https://www.youtube.com/watch?v=gYfphDm9hX8

  • Digital propaganda, desinformation och samhällets motståndskraft med Olof Sundin, professor vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Han har under många år och i flera forskningsprojekt forskat om hur den förändrade infrastrukturen för digital information förändrar förutsättningarna för och synen på kunskap, fakta och källkritik. Här kan du se samtalet i efterhand: https://www.youtube.com/watch?v=JX0E4WqBqik

För- och efterarbetsmaterial för klassrummet

Har du bokat en workshop? Här finner du för- och efterarbetsmaterial för klassummet.

Tid och plats

När: söndag 31 januari 2021 till söndag 11 april 2021
Var: Regionmuseet i Skåne