Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige

För tillfället har vi stängt utställningen för att minska spridningen av covid-19 (coronaviruset). Men vi har filmat en visning i utställningen för att du ska kunna följa med på en visning direkt här på sidan. Din guide under visningen är Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.

 

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer. I utställningen finns också berättelsen om Sverige som en del av ett Europa i krig. Ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen.

Källmaterialet i utställningen, så som brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: Breven från Hertha (1987) och Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland (1996). Ingrid Lomfors är historiker och överintendent på Forum för levande historia.

Utställningen kommer att visas på Malmö stadsarkiv 1 oktober 2020 - 31 januari 2021


Visningar

Inställt t. o. m. 9 augusti: visning i utställningen på lördagar, kl. 14.30 på svenska och kl. 15.30 på engelska. Se här för avvikande öppettider. 


Vi har tagit fram en miniutställningen med delar av innehållet i Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige.

Här kan du ladda ner den.

Tid och plats

När: lördag 25 januari 2020 till lördag 22 augusti 2020
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10, Gamla stan i Stockholm
För vem: alla
Öppettider:

Måndag–fredag 12.00–17.00 
Lördag 12.00–16.00 
Söndag stängt

Alltid fri entré.