Det tysta arvet -en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen

”Min far och hans bror tillfångatogs. De fördes bort och försvann. Vi visste inte vart. Mamma letade hela tiden efter min pappa under den här sista tiden av kriget. Hon var gravid med mig.” Masio Kwieks pappa Gogo mördades under andra världskriget. Nu när han själv är äldre tänker han ofta på vad som hände. Det var inte bara hans far som försvann, nästan hela hans mammas släkt gjorde det också.

Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt mördas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Det beräknas att cirka en halv miljon romer mördades under andra världskriget. 

Utställningen har tagits fram med utgångspunkt i boken Det tysta arvet som gavs ut 2016. Under våren 2023 kommer ett bildspel samt en utskrivbar variant av utställningen som du kan skriva ut och visa var du vill.

Visas på Forum för levande historia i Stockholm 22 februari - augusti 2023.

Det tysta arvet -en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Levande historia, Göteborgs stad.

Tid och plats

När: onsdag 22 februari 2023 till torsdag 3 augusti 2023
Var: Forum för levande historia
För vem: Alla är välkomna!