Till innehåll

Sverige och Förintelsen

Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Vad visste vi egentligen?

Sverige och Förintelsen handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet.

Utställningen fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933-1946. Den rymmer vittnesmål, föremål och konstverk.

    Se utställningen digitalt här

    Kan du inte komma till oss? Här kan du se utställningen genom att gå runt i en virtuell modell eller genom att titta på en visning som videoklipp.

    Verkligen intressant om Sveriges roll under andra världskriget och Förintelsen!

    - Besökare i utställningen.

    Fler bilder från utställningen

    En pelare i en utställningslokal. På pelaren sitter ett svartvitt foto visande ett skyltfönster med texten "judar och halvjudar äga icke tillträde"

    Foto: Martin Skoog

    En resväska.

    Foto: Martin Skoog

    Relaterat

      Svenska hjälp- och räddningaktioner

      Lär dig mer om Raoul Wallenberg, flykten över Öresund och De vita bussarna.

        Fakta om Förintelsen

        Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.