Till innehåll

Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport.

Bild ur utställningen ”Jag kom ensam”.

Datum: 

måndag 13 november -söndag 17 december

Plats: 

Solna Folkets hus
Skytteholmsvägen 2, 171 44 Solna

Om utställningen

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, under åren 1938-1939. Genom bland annat unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer. I utställningen finns också berättelsen om Sverige som en del av ett Europa i krig. Ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen.

Källmaterialet i utställningen, så som brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: Breven från Hertha (1987) och Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland (1996). Ingrid Lomfors är historiker och tidigare överintendent på Forum för levande historia.

Mer info

Utställningen i andra format

  Utställningen som PDF för att skriva ut själv

  Utställningen handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet. Denna utställning togs fram år 2020.
   Speltid - 1:39

   Utställningen som bildspel

   Bildspelet är en förkortad version av utställningen med samma namn, anpassat för visning på publika digitala skärmar.
    Speltid - 23:19

    Filmad visning av utställningen

    Följ med på en visning av utställningen "Jag kom ensam". Guide är historikern Ingrid Lomfors.

    Relaterat

    1

    jun

    30

    sep

     Här visas "Jag kom ensam" just nu

     En utställning om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom Kindertransport. Visas på Derome Trä och Nostalgimuseum

      Hyr en utställning

      Vår utställningar är byggda för att kunna turnera och de tas ofta in på länsmuseer, kulturhus och liknande verksamheter. Här hittar du information om utställningar som går att hyra.