Till innehåll

Demokrati pågår

Demokratin är fantastisk men komplicerad! Den tar inga raka vägar och blir nog aldrig riktigt färdig. Och det är vi tillsammans som kan göra den bättre och starkare. Välkommen till en utställning anpassad för barn i åldrarna 9-12 år.

Om utställningen

Demokratin är fantastisk men komplicerad! Den tar inga raka vägar och blir nog aldrig riktigt färdig. Och det är vi tillsammans som kan göra den bättre och starkare.

Hur blir ett land demokratiskt? Och hur håller man ett demokratiskt samtal? Utställningen Demokrati pågår erbjuder en bred introduktion till demokrati som begrepp och levnadssätt. Vi får också följa demokratins utveckling i Sverige och ta del av personliga öden och berättelser under resans gång.

För demokratiska beslut krävs samtal  - men hur blir ett samtal egentligen demokratiskt? Till utställningen erbjuder vi en pedagogledd workshop, utvecklad för skolans årskurs 4 - 6. I den får eleverna göra demokrati tillsammans genom att lösa ett rättvisedilemma. Efteråt diskuterar vi om vilka "byggstenar" som ingår i ett demokratiskt samtal.

Demokrati pågår är anpassad för barn i åldrarna 9 till 12 år. Det går också bra att besöka utställningen på egen hand, testa att lösa rättvisedilemmat och lyssna på elever som resonerar och samtalar om demokrati.

När och var

Just nu visas inte utställningen någonstans.

Bilder från utställningen

Bild ur utställningen Demokrati pågår. Illustration: Linnea Blixt

En grupp barn i tioårsåldern sitter runt ett bord och pratar med varandra.

Bild ur utställningen Demokrati pågår. Foto: Martin Skoog.

Relaterat

  Undervisningsmaterial: Demokrati pågår

  Demokrati pågår är ett digitalt undervisningsmaterial för åk 4-6. Med hjälp av materialet kan du jobba med att stärka förståelsen för demokratins värden och förutsättningar samt förmågan till att bidra i ett demokratiskt samtal hos dina elever.

  28

  feb

  29

  apr

   Utställning: Demokratin och du

   Att samtala, inkludera och lita på andra är grundläggande fundament i en demokrati. Välkommen till en miniutställning om vad som händer när samtalen tystnar, när förtroendet brister och när vi ställs mot dem.

    Fakta om demokrati

    Här hittar du fakta om olika aspekter av demokrati.