Under resan / arbetssätt på minnesplatser

För resor till Polen

I publikationen En resehandledning för lärare till Förintelsens minnesplatser finns många tips på övningar och konkreta förslag på vad man kan fokusera på vid enskilda platser. Publikationen laddas ner som PDF och sidorna 31-68 fokuserar helt på olika platser med tillhörande förslag på upplägg och övningar till varje plats.

Exempel på övningar och platser är olika tematiska upplägg vid besök i Auschwitz-Birkenau, och besök vid den judiska begravningsplatsen i Łódź med en övning där eleverna kan undersöka begravningsplatsens syften. Resehandlingen finns även som e-bok med filmklipp i (öppnas i nytt fönster).

En guide till sex regioner Till Förintelsens minnesplatser i PolenDenna guide ta upp intressanta platser, personer och historiska händelser och praktiska förslag på hur resan kan läggas upp. Guiden omfattar sex regioner – Kraków, Warszawa, Lublin, Wrocław, Łódź och Poznań.

 


 

För resor till Norge

Tillsammans med Voksenåsen i Oslo har vi tagit fram kompendiumet Hågkomstresor till Norge - i spåren av den norska Förintelsen för att inspirera lärare och elever att studera vad som utspelades i det ockuperade Norge under andra världskriget. Motstånd är en central del av denna historia.

Men hit hör också människors anpassning till ockupanterna för att överleva vardagen under nationalsocialistisk diktatur, liksom olika former av medlöperi. Ett avgörande skeende är deportationen av de norska judarna till Förintelseläger i det ockuperade Polen år 1942.

Kompendiet är sammanställt av Anna Florén, programchef, Voksenåsen.