Till innehåll

Seriealbumet Sofia Z-4515

Sofia Z-4515 är ett seriealbum om romer under Förintelsen och berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget.

En serietidningsruta föreställande en äldre kvinna och ett barn. Barn säger "mormor, när tatuerade du dig på armen?" och den äldre kvinnan svarar "tatuerade?".

Sofia Z-4515 är ett seriealbum om romer under Förintelsen och berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget. Sofia var bara åtta år när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau. Fångnumret, Z-4515, tatuerades på hennes arm. När kriget tog slut kom hon till Sverige med hjälp av Röda Korset. Då var hon fjorton år och helt ensam. 

Seriealbumet är skriven av Gunilla Lundgren och illustrerad av Amanda Eriksson och kom i tryckt version 2006. Seriedelen vänder sig direkt till elever i årskurs 4–9, Boken innehåller också en kort faktabeskrivning om perioden 1933–1945.

Ladda ner seriealbumet Sofia Z-4515

Väl format att ladda ner.

PDF

Ladda ner som PDF (22 MB, öppnas i nytt fönster)

iBook

Ladda ner från iBooks Store för läsning på iPad eller mac.

Använd seriealbumet i skolan

Till e-boken finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll. Och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet. Till undervisningsmaterialet för seriealbumet.

Relaterat

  Antiziganism i historien och idag

  Ett undervisningsmaterial för gymnasium och vuxenutbildning som ger kunskap om romers historia och förståelse för var fördomar om romer kommer ifrån.

   Utskrivbar utställning: 2 augusti 1944 – Romernas sista natt i Auschwitz

   Utställningen berättar om romers situation i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och berättar om hur 4200 romer mördades i gaskamrarna vid likvideringen av det romska lägret där natten mellan andra och tredje augusti 1944.

    Utskrivbar utställning: Romer under Förintelsen

    Romer är idag och har genom historien varit utsatta för diskriminering, förföljelse och hot. Under Förintelsen på 1940-talet mördades flera hundra tusen romer.