PRESSVISNING Familjen som försvann – en utställning i serieboksform

02 March 2022

Tid: Torsdag den 10 mars kl. 10.00
Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan i Stockholm

Den 12 mars öppnar utställningen ”Familjen som försvann” baserad på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers sökande efter sin judiska familjs gömda historia. Det är en utställning i serieboksform om smärtan över att bli avskuren från sin historia och om spåren som leder in i vår tid.

Utställningen är baserad på författaren och illustratören Joanna Rubin Drangers nyutkomna tecknade dokumentärroman ”Ihågkom oss till Liv”, där hon skildrar sin familjs historia före och under andra världskriget.

Genom bild och text belyser hon det smärtsamma sökandet efter försvunna och förintade släktingar och hur minnena från Förintelsen hanteras av en generation till en annan. 

Internationella och lokala skeenden vävs samman med de personliga, före, under och efter kriget – och i nutid av barnbarnet Joanna, när hon får reda på allt det gömda, det hon inte kände till. 

Vid pressvisningen medverkar författaren Joanna Rubin Dranger, tillförordnad överintendent Caroline Källner och projektledare Bertil Bäckström från Forum för levande historia.

Utställningen vill bidra med en ny vinkel på frågan om Sverige och Förintelsen. Den riktar sig till en bred allmänhet och också till yngre besökare genom serieformatet.

Utställningen visas i Stockholm från 12 mars till januari 2023. Därefter går den ut på turné i landet. Läs mer om utställningen här

Läs också: