PRESSVISNING 1/9: En ny utställning om barnkonventionen – Barn har också rättigheter!

29 August 2022

Tid: Torsdag den 1 september kl. 10.00
Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan i Stockholm.

Välkommen till visning av Barn har också rättigheter! I fokus står barnkonventionen och vad den betyder för barn idag. Utställningen är ett samarbete mellan Forum för levande historia, Barnombudsmannen, Rädda Barnen och UNICEF.

Utställningen beskriver barnkonventionens uppkomst och historia fram till idag då den är lag i Sverige. I utställningen ställs frågor om konventionens innehåll, om hur barnets rättigheter ska bli verklighet på olika områden, och om barnet själv kan påverka att barnkonventionen efterlevs.

Förutom texter och ljudberättelser finns två filmer av Barnombudsmannen. Det finns ett ”rättighetsskåp” med konventionens artiklar formulerade av UNICEF, och från Rädda Barnen finns ett spel de tagit fram, ”Livets lotteri”.

Utställningen vänder sig till barn i åldern 9-13 år. En pedagogledd workshop erbjuds för skolklasser i årskurs 4–6.

Utställningen visas i Stockholm från den 1 september 2022 fram till slutet av 2023. Därefter går den ut på turné. Läs mer om utställningen här.

Pressvisning klockan 10–11
Överintendent Petra Mårselius inleder visningen, projektledare Magdalena Smidova och pedagog Marcel Rådström visar utställningen. Representanter från Barnombudsmannen, Rädda barnen och UNICEF är också på plats.

Invigning med öppen vernissage klockan 15–16
Elever från Skarpatorpsskolan i Skarpnäck och överintendent Petra Mårselius på Forum för levande historia inviger utställningen.
Representanter för Barnombudsmannen, Rädda Barnen och UNICEF medverkar också. 

Vid intresse för intervju, eller besök i samband med workshop, se presskontakt nedan.

Läs också: