Ny VR-utställning: "Plundring – början till ett folkmord"

15 June 2022

Utställningen "Plundring – början till ett folkmord" handlar om nazisternas plundring under Förintelsen. I en saltgruva förvarades stulen konst från andra världskriget. Nu kan du se utställningen i VR.

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om nazisternas plundring under Förintelsen. Den största plundringen som skett i världshistorien.

I VR-mediet transporteras du i tid och rum till 40-talet och kan till exempel se stulen konst som hade gömts inne i en saltgruva. Det blir ett mellanting mellan verklighet och fiktion. Du får kliva in i miljöer som en utställningslokal aldrig skulle kunna vara, säger Henrik Gahnström, webbstrateg på Forum för levande historia.

Med VR kan vi ta utställningen till besökaren, ifall besökaren inte kan komma till oss. Det är en digital utveckling som är viktig och ett sätt att nå hela landet, och även fler unga besökare, säger Caroline Källner, tillförordnad överintendent på Forum för levande historia.   

Se VR-utställningen hos oss
Om du besöker våra utställningar i Stockholm kan du låna ett VR-headset. Då får du stiga in i VR-utställningens berättelse och innehåll som bygger på en fysisk utställning med samma namn. Här kan du läsa om VR-utställningen.

Se VR-utställningen hemifrån i ett eget VR-headset
Upplevelsen fungerar med headsets av typen Oculus Quest. Ladda ner upplevelsen genom att söka i ditt headset efter appen "Plundring" (eller "Plundering" om du har engelsk språkinställning i ditt headset) eller ladda ner utställningen här från Oculus App store.

Om utställningen "Plundring"
Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Plundringen är en del av Förintelsen. 

Plundring är ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna" och "Boktjuvarna". Den är en samproduktion med Folkets hus och Parker. Här kan du läsa om den fysiska utställningen Plundring.  

Öppettider

Vi har öppet vardagar klockan 12–17 och lördagar klockan 12–16 (söndagar stängt). Här finns kontakt och öppettider

VR-utställningen
Kontakta oss om du vill veta mer eller få en visning av VR-utställningen i vår lokal i Stockholm.  

Läs också: