Klimataktivist prisas i Stockholm: intervjutider kvar

25 March 2022

Anabela Lemos från Moçambique tar emot årets Per Anger-pris den 31 mars vid en ceremoni i Stockholm. Hon är den första miljöförsvarare som får regeringens internationella människorättspris. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer 2830 mars.

Miljö- och människorättsförsvararen Anabela Lemos kämpar för klimaträttvisa i Moçambique. Hon har skapat global uppmärksamhet kring flera klimatförstörande projekt. Det har lett till att processer saktats ned och ansvariga företag kunnat ställas till svars.

Genom åren har hennes arbete resulterat i ökat rättsligt skydd för människor som drabbats av markexploatering.

Idag leder hon miljögruppen Justiça Ambiental (”Klimaträttvisa”), en organisation som aktivt protesterar mot utländska bolags utvinning av naturgas och andra naturtillgångar i Moçambique.

Juryns motivering:

”Anabela Lemos har i över 20 år kämpat för klimaträttvisa i Moçambique. Trots hat och hot driver hon en kamp mot multinationella bolag som skövlar och exploaterar småskaliga bönders mark och tvingar bort dem från deras hem. Anabela Lemos arbete visar tydligt att mänskliga rättigheter och klimaträttvisa är tätt sammanlänkade.”

Årets pristagare nominerades av biståndsorganisationen We Effect.

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset. 

Läs mer om Per Anger-priset och om pristagaren Anabela Lemos
Möt Anabela Lemos i ett samtal ordnat av We Effect den 29 mars.

Livesänd prisceremoni
Följ ceremonin på vår webbplats och Facebooksida den 31 mars, kl. 14.30–15.45. För att få en pressplats på ceremonin kontakta pressansvarig.

Intervjuer
Kontakta pressansvarig på Forum för levande historia på tel. 0702-59 38 19 eller press@levandehistoria.se 

Läs också: