Hédi Fried 1924 – 2022

21 November 2022

Hédi Fried

Foto: Karl Gabor / Natur & Kultur

Under söndagen nåddes vi av beskedet att Hédi Fried har gått bort. Hon har hela tiden funnits vid sidan av Forum för levande historia och vi minns henne som en stark röst för att Förintelsen aldrig får glömmas.

– Hédi Fried var en av de första Förintelseöverlevande i Sverige som började dela med sig av det hon hade upplevt. Hon bröt tystnaden. Jag tror och hoppas att folk kommer att tänka på henne som en stark röst för att minnas Förintelsen och aldrig låta historien upprepa sig, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia.

Hédi Fried var författare och psykolog. Hon föddes 1924 i staden Sighet (i dåvarande Ungern). Under den tyska ockupationen hamnade hon i koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz och koncentrationslägret i Bergen-Belsen. Hennes föräldrar dödades, men Hédi och hennes yngre syster överlevde och kom till Sverige med de så kallade vita båtarna sommaren 1945.

I över trettio år reste hon runt i svenska skolor för att tala om sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hon bidrog också till att andra överlevande bestämde sig för att berätta sin historia. Hédi Fried tog plats i samhällsdebatten och var djupt engagerad i att sprida kunskap om demokratiska värderingar och alla människors lika värde. Det hon hade upplevt under Förintelsen skulle aldrig få hända igen.

”När började det egentligen? Kan någon säga när någonting börjar? Sandkorn läggs till sandkorn och innan man vet ordet av ligger det en sandhög framför en”

Citat ur Hédi Frieds bok Skärvor av ett liv

Hèdi Fried har funnits vid sidan av Forum för levande historias arbete sedan starten. Hon ingick i den statliga utredningskommittén som bidrog till att myndigheten bildades 2003. Hon föreläste för lärare i Forum för levande historias fortbildningar och i samtal med eleverna visade hon att frågorna är lika viktiga som svaren. Det sista samarbetet med Hèdi Fried var när hennes böcker Frågor jag fått om Förintelsen (2018) och Historien om Bodri (2020) delades ut till elever i hela landet genom ett projekt tillsammans med bokförlaget Natur & Kultur och Axel Johnsons stiftelse. 

Hédi Fried spelade in en specialhälsning till alla skolelever:

Mer om Hédi Fried

Hédi Fried om att överleva Auschwitz, Söndagsintervjun 2015 (sr.se)

Hédi Frieds sommarprat från 2015 (sr.se)

Hédi Fried i "Allmän plats - till vilket pris?" från Ludvika 2018 (DN.VR)