Ny utställning hyllar människorättsförsvarare

17 September 2021

Mod och handling är en ny utställning om Per Anger-priset, som nu har öppnat på Forum för levande historia. Statsminister Stefan Löfven invigde – och hyllade de som har mod att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati.

– Markera mot hat och rasism. Bidra med din del, även om den är liten, sa statsminister Stefan Löfven i sitt tal vid invigningen.

En av de som närvarade var Kate Wacz. Hon var 12 år gammal när nazisterna intog Budapest våren 1944 och hon räddades tillsammans med sin familj av diplomaten Per Anger. Han arbetade då på den svenska legationen i Budapest.

– Min bror Gustav fick anställning som springpojke på svenska legationen. Och vi fick ett av de första svenska skyddspassen, Gustavs nummer var 45, berättar Kate Wacz.

Per Angers beslut att rädda ungerska judar våren 1944 skulle markera början på de svenska räddningsinsatserna. I januari 1945 bombas Budapest kraftigt och samma år i februari lämnar Per Anger staden och åker hem till Sverige.

– Få av oss kommer att göra det Per Anger gjorde eller det som Najwa Alimi gör idag. Men alla kan göra något, sa statsminister Stefan Löfven till de som kommit till invigningen.

Najwa Alimi är en afghansk journalist som mottog Per Anger-priset 2019 för sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter i Afghanistan.

Utställningen om Per Anger-priset är permanent och visas i Forum för levandes lokaler i Stockholm. Den kommer att uppdateras med nya pristagare varje år. Våren 2022 delas priset ut till nästa års pristagare.

Läs mer om Per Anger-utställningen och pristagarna på vår webbsida

Per Anger-priset instiftades 2004 av den svenska regeringen. Priset delas ut för att lyfta fram insatser för demokrati och mänskliga rättigheter. Forum för levande historia delar årligen ut priset.

Läs också: