PRESSVISNING: Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige

10 January 2020

Tid: Tisdagen den 21 januari kl. 11.00
Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan, Stockholm

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

- Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintendent vid Forum för levande historia, som skrivit texterna i utställningen.

I utställningen finns också berättelsen om ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och samtidigt ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen. Genom bevarade brev från föräldrar till barn i Sverige får vi också inblickar i de svåra förhållanden som rådde för judar i Nazityskland.

Vid pressvisningen medverkar Ingrid Lomfors samt Franz Cohn och Jan Huldt som båda kom som flyktingar till Sverige som barn i slutet av 1930-talet.

Källmaterialet i utställningen, så som brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: Breven från Hertha (1987) och Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland (1996). 

Utställningen visas 25 januari – 15 september 2020 på Forum för levande historia i Gamla stan i Stockholm.

Välkommen!

Läs också: