Ny utställning: Demokrati pågår

03 June 2020

Vad är rättvisa? Hur blir ett land demokratiskt? Vad är ett demokratiskt samtal? I Forum för levande historias nya utställning Demokrati pågår som öppnar i augusti får elever i årskurs 4-6 göra demokrati tillsammans. Utställningen vänder sig även till allmänheten.

- Jag vill att alla barn ska känna att det man själv gör och tycker spelar roll. Att man känner sig trygg och litar på sin egen förmåga. Det är så vi bygger en stark demokrati där alla röster hörs, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind, som besökt utställningen på Forum för levande historia inför öppnandet i augusti.

Med hjälp av vittnesmål, historiska case och filmer gör utställningen nedslag i den svenska demokratins historia. Till utställningen finns en pedagogledd workshop för skolan där elever i årskurs 4-6 får reflektera över demokratins värden och göra demokrati tillsammans. Utställningen vänder sig även till allmänheten.

- Demokrati pågår är en utställning om och för demokrati. I workshoppen får elever både kunskap om demokrati och träna på demokratiska processer. Med dilemman, samarbetsövningar och berättelser från personer som överlevt Förintelsen och de sovjetiska lägren i Gulag hoppas vi att alla besökare får med sig en känsla av hur viktigt det är att värna vår demokrati, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.

Utställningen visas på Forum för levande historia i Gamla stan i Stockholm 10 augusti 2020 – 31 december 2021 och kommer därefter turnera i Sverige.

Läs mer om utställningen och se ett filmklipp på levandehistoria.se

Läs också: