Öppnar i dag: Barns blick på Förintelsen

25 September 2019

I dag öppnar utställningen Barns blick på Förintelsen. Här får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser. Barns blick på Förintelsen visas 25 september till 18 januari 2020.

– Det gäller att dela med sig av sina i blod och tårar förvärvade erfarenheter. Det kan ge perspektiv, både bakåt i tiden och i framtiden, säger Dina och Jovan Rajs.

Utställningen innehåller även en analys av forskarna Azade Azad och Johanna Carlsson vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. De har tittat närmare på barnens och ungdomarnas sätt att förstå och ta till sig berättelserna och hur det uttrycks i teckningar och texter.

– Azade Azads och Johanna Carlssons analyser visar tydligt hur starkt de unga reagerar på Dina och Jovans livsberättelser, hur de tar in, reflekterar och återberättar. Analyserna tydliggör vikten av att föra kunskapen om Förintelsen vidare. Vikten av att fortsätta beröra, säger Bertil Bäckström, projektledare vid Forum för levande historia.

Utställningen har tagits fram i samarbete med Dina och Jovan Rajs tillsammans med deras barnbarn, konstnären och författaren Hanna Rajs Lara.

Vernissage i dag kl. 1719 i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan, Stockholm.

På plats under vernissagen är bland andra Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors, projektledare Bertil Bäckström som samtalar med Dina och Jovan Rajs och Hanna Rajs Lara om utställningen, samt Azade Azad och Johanna Carlsson som berättar om sitt arbete med den psykologiska analysen av barnens teckningar och texter.

Utställningen öppnar i dag 25 september och den första guidade visningen sker 28 september kl. 14.30. Därefter fortsätter guidade visningar på lördagar, kl. 14.30 på svenska och kl. 15.30 på engelska, fram till 18 januari 2020.

Läs också: