Ny utställning: Barns blick på Förintelsen

13 September 2019

I utställningen Barns blick på Förintelsen får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser, i syfte att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.

– Det gäller att dela med sig av sina i blod och tårar förvärvade erfarenheter. Det kan ge perspektiv, både bakåt i tiden och i framtiden, säger Dina och Jovan Rajs.

Utställningen innehåller även en analys av forskarna Azade Azad och Johanna Carlsson vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. De har tittat närmare på barnens och ungdomarnas sätt att förstå och ta till sig berättelserna och hur det uttrycks i teckningar och texter.

– Vittnesmålen från överlevande utgör en viktig beståndsdel i de lärdomar vi har från Förintelsen. Genom att undersöka barns reaktioner på dessa vittnesmål ser vi tydligt hur barnen påverkas av berättelserna, Ingrid Lomfors, överintendent Forum för levande historia.

Utställningen har tagits fram i samarbete med Dina och Jovan Rajs tillsammans med konstnären och författaren Hanna Rajs Lara, barnbarn till Dina och Jovan.

Barns blick på Förintelsen visas i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan i Stockholm 
25 september 2019–18 januari 2020.

Läs också: