Ny utställning: SPELAR ROLL – En utställning om de som ser på och de som griper in

20 September 2018

Utställningen Spelar roll handlar om åskådarrollen och civilkurage. Om att inte säga ifrån. Om att gripa in. Om vilka faktorer som ligger till grund för vårt agerande.

Utställning 21 september 2018 – t.om. våren 2019

Åskådare har haft en stor betydelse i många historiska händelser, men hade de möjlighet att agera och hur hade historien då sett ut? Trots sin betydelse har åskådaren en undanskymd roll i historieböckerna.

Med utgångspunkt i historiska case, filmer, bilder och texter ställs frågor om åskådarrollen och vad som hindrar oss från att ingripa, i tunnelbanan, vid mobbning eller i andra sammanhang. Även om de flesta av oss skulle vilja agera är det få som väljer att gripa in. Vad beror det på? Vilka faktorer ligger till grund för vårt agerande?

– Utställningen handlar också om de som vägrar vara åskådare och visar att det går att göra ett annat val. Ett val för medmänsklighet och civilkurage, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.

Utställningen vänder sig till elever i årskurs 7-9 och gymnasiet och till en intresserad allmänhet.

– Utställningen belyser vikten av att fundera kring åskådarrollen. Vår förhoppning är att den ger besökarna kunskap och insikter om att människors agerande verkligen spelar roll, säger Marcel Rådström, projektledare och pedagog vid Forum för levande historia.

Vernissage torsdag 20 september kl.17.00. Utställningen visas t.o.m. våren 2019.

Guidade visningar ges på lördagar kl.14 på svenska och kl.15 på engelska. Skolor kan boka en kostnadsfri workshop.

Plats: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10–12, Gamla stan, Stockholm.

Forumkvällar
Under fyra onsdagskvällar i höst djupdyker vi i temat mod tillsammans med Brian Palmer, amerikansk socialantropolog som nu är verksam i Sverige.

26 september kl. 18.00-19.30
Mod som förändrar världen

10 oktober kl. 18.00-19.30
Zaida Cataláns mod

24 oktober kl. 18.00-19.30
Mod som galenskap

7 november kl.18.00-19.30
Samtal med årets Per Anger-pristagare

Läs också: