Kvinnorättskämpe från El Salvador prisas i Stockholm

25 October 2018

Torsdagen den 8 november tar Teodora del Carmen Vásquez emot Per Anger-priset vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Hon får priset för sin kamp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i El Salvador. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer dagarna före prisceremonin.

I El Salvador är abort totalförbjudet. Teodora del Carmen Vásquez anklagades för abort och dömdes till 30 års fängelse för mord efter att hon fött ett dött barn. Efter tio år i fängelse släpptes hon. Trots den fara det innebär har hon, inifrån fängelset och efter frigivningen i februari 2018, kämpat för andra kvinnor som drabbats och för en ändrad abortlagstiftning.

Pristagaren föddes 1983 i Ahuachapán-regionen i El Salvador och är i dag en känd kvinnorättskämpe i hemlandet.

– Efter det jag upplevt har jag vigt mitt liv åt att arbeta för andra kvinnor. Vi måste hjälpa varandra så att andra kvinnor och flickor inte lider på samma sätt som vi som suttit fängslade har gjort, säger Teodora del Carmen Vásquez.

2018 års Per Anger-pris delas ut den 8 november vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Prisutdelare är ansvarig minister.

Den 5-7 november är Teodora del Carmen Vásquez tillgänglig för intervjuer i Stockholm. För bokning kontakta pressansvarig på Forum för levande historia på tel. 070 259 38 19.

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

I nomineringen till Per Anger-priset har tio internationella organisationer deltagit: Amnesty, Afrikagrupperna, Civil Rights Defenders, Diakonia, Internationella Juristkommissionen, Kvinna till Kvinna, Svenska FN-förbundet, Reportrar utan gränser, Svenska PEN och Svenska kyrkan. 

Onsdagen den 7 november deltar Teodora del Carmen Vásquez vid en forumkväll på Forum för levande historia i Stockholm. 

Mer information om Teodora del Carmen Vásquez och Per Anger-priset finns på vår webbplats.

Läs också: