Inställt: Kraftsamling för demokrati, Borlänge

17 August 2018

Stina Oscarsons föreställning ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” sätts upp i Borlänge 26 augusti. Bakom initiativet står ett tiotal organisationer. Syftet är att stärka de demokratiska krafterna och stå upp för det demokratiska samhället.

Antidemokratiska krafter mobiliserar i Dalarna. Därför har ett tiotal samhällsaktörer valt att sätta upp Stina Oscarsons föreställning ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?”. Föreställningen bygger på icke-våldsforskning och låter 40 samhällsaktörer i Dalarna vidareförmedla exempel på hur människor stått upp för demokratiska värderingar vid olika skeenden runt om i världen. 

– Vi vet att hat föder hat. För att motverka det krävs hela samhällets kraftfulla respons. Det är viktigt att alla de goda krafter som finns i samhället sluter upp för vårt demokratiska samhällssystem, säger Johan Rahm, kommunikationschef på Forum för levande historia.

Syftet med att arrangera föreställningen är att samla de många aktörer som finns i Dalarna som arbetar för demokratiska grundprinciper och att visa att stödet för alla människors lika värde är starkt. Föreställningen ger också en möjlighet att gemensamt reflektera om demokrati, inspireras och knyta kontakter med varandra. 

– Demokratin är ett fantastiskt häftigt gemensamt ansvar. Det är vår passivitet som lämnar fältet öppet för dem som försummar våra medmänskliga intressen. Den här kvällen får vi en unik möjlighet att lyssna, tolka och samtala. Sakfrågor i politiken kommer vi alltid tycka olika om, men demokrati måste alltid få utgöra ryggmärgen för den grund vi väljer att stå på, säger Kevin Brown från Framtidens förebilder i Borlänge.

Bakom satsningen står Forum för levande historia, Fryshuset Borlänge, We Are Dalarna, Dalarna mot rasism, Dalakuben, Folkuniversitet Dalarna, ABF Borlänge, Dalarna hjälper - operation historielöshet, UMIS, Röda Korset Falun/Borlänge, Dalarnas idrottsförbund och Framtidens Förebilder. Fler kan komma att tillkomma.

– Demokratin upprätthålls i första hand av alla de lagar, principer och institutioner vi skapat tillsammans. Men det räcker inte. Det krävs också att vi som medborgare hela tiden har den inre kompassen vibrerande och när vi känner att något går över en gräns för vad vi kan acceptera faktiskt agerar, säger Stina Oscarson.  

Föreställningen äger rum på Folkets Park utescen i Borlänge den 26 augusti kl. 18.00–19.15. Insläpp 17.30. Efter föreställningen inbjuds till möjlighet till fortsatt samtal med lätt förtäring och alkoholfri dryck. 

Musik med Hanna Turi. 

Föreställningen inleds med att Göran Greider intervjuar Stina Oscarson.

Evenemanget på Facebook: www.facebook.com/events/1630556673739820/

Läs också: