Plundring - början till ett folkmord

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. 

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Utställningen turnerar runt om i landet med Folkets Hus och Parker men just nu finns det ingen turnéplan satt för utställningen.

 

Plundring finns även som utställning i VR

Vill du se utställningen i ditt VR-headset? Läs mer om hur här.


Bildspel: Författaren Anders Rydell berättar om plundring under Förintelsen

Här kan du ta del av ett frukostseminarium som ägde rum i samband med öppnandet av utställningen. Läs mer här


Se utställningen som 3d-modeller 

Här kan du se utställningens montrar som 3d-modeller. Du kan zooma in/ut och vända/vrida på modellen för att läsa texter och titta närmare på detaljer.

Tid och plats

När: söndag 1 januari 2023
Var: Avvaktar turnéplan
För vem: Alla