Vi söker en Pressekreterare / kommunikatör

Vi söker nu en pressekreterare/kommunikatör för en tidsbegränsad anställning på heltid fram till 2020-12-31. Tjänsten är placerad på kommunikationsavdelningen som har ca åtta anställda.

Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har särskilt till uppgift att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, samt att sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde.

Med både beprövade och innovativa arbetssätt inom pedagogik och kultur i form av programverksamhet, utställningar, workshoppar, digitala material, fortbildningar med mera strävar vi efter att bidra till att skapa reflektion, dialog och lärande om historia och nutid. Vårt kontor och vår publika lokal finns i Gamla stan i Stockholm men verksamheten bedrivs i hela landet.

Om tjänsten

I rollen som pressekreterare/kommunikatör kommer du att arbeta i nära samarbete med dina kollegor på kommunikationsavdelningen med att utveckla Forum för levande historia till en allt mer kommunikativ organisation. Vi arbetar aktivt för att bli en tydligare röst i det offentliga samtalet och vara relevanta för fler målgrupper. Du kommer att vara en viktig del i det arbetet.

Du kommer att arbeta med flera kommunikationsprojekt som kräver samarbete både med övriga medarbetare på kommunikationsavdelningen och med andra medarbetare på myndigheten. I tjänsten ingår pressarbete, strategiskt kommunikationsarbete och samordning av myndighetens nationella arbete, som exempelvis olika former av samarbetsprojekt.

Din roll är både strategisk och operativ och du arbetar med insatser från planeringsstadiet till utförande och uppföljning. Du gör strategiska bedömningar, analyserar kommunikationsbehov, formulerar budskap samt planerar och genomför kommunikationsinsatser för olika målgrupper, verksamheter och behov. Alltid med myndighetens övergripande strategiska mål i fokus.

Verksamheten vi bedriver är föränderlig till sin karaktär. Det ser vi som en positiv del av avdelningens arbete. Det innebär att arbetsuppgifterna kan komma att skifta över tid och att vi eftersträvar ett klimat där vi hjälper varandra, hoppar in där det behövs och ser till helhetens bästa.

Den vi söker

Forum för levande historias verksamhet är utåtriktad och kommunikation är en central del i myndighetens uppdrag. Det är viktigt att du tydligt kan se länken mellan myndighetens mål och hur resultatorienterad kommunikation kan skapas för att bidra till att uppfylla dessa.

Tjänsten ställer också höga krav på att kunna fokusera på helhet. Du har en god känsla för att hitta vinklar som fungerar i flera kanaler och vana av att tänka i termer av kommunikativa koncept som kan omsättas i all typ av kommunikation för maximalt genomslag.

Forum för levande historia strävar efter en jämn könsfördelning och välkomnar alla sökande, oavsett könsidentitet eller uttryck. Myndigheten vill även ta tillvara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Eftersom vi är en liten arbetsplats kommer vi lägga en stor vikt vid personlig lämplighet, framförallt samarbetsförmåga. Du är prestigelös och lyhörd och har lätt för och trivs med att samarbeta med andra. Vi förutsätter att du delar våra värderingar kring demokrati och alla människors lika värde.

Kvalifikationer:

 • Relevant akademisk examen, gärna inom media eller kommunikation
 • Minst tre års erfarenhet av strategiskt och operativt kommunikationsarbete och/eller motsvarande erfarenhet av strategiskt och operativt pressarbete
 • Vana att arbeta med kommunikationsprojekt med begränsad budget, både med strategisk planering och genomförande
 • Vana att formulera budskap och skapa kommunikationsaktiviteter som förstärker varandra och leder till engagemang och genomslag
 • Vana att koordinera olika typer av samarbetsprojekt
 • God stilistisk förmåga, van skribent som kan skriva målgruppsanpassat på svenska för t.ex. webb, sociala medier, pressmeddelanden, debattartiklar etc.
 • Kunskap om och erfarenhet av hur man effektivt använder digitala kanaler för att maximera effekten av organisationens kommunikation
 • Erfarenhet av arbete med verktyg för webbpublicering
 • Goda kunskaper i svenska och engelska

Meriterande:

 • Erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd organisation
 • Kunskap om myndighetens sakområden
 • Goda språkkunskaper i annat språk än engelska och svenska

Om anställningen

Tjänsten är en allmän visstidsanställning på heltid t.o.m. 2020-12-31. Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Ansökan

Skicka din ansökan med CV och personligt brev till jobb@levandehistoria.se senast
den 3 april 2020. Urval sker löpande, så ansök gärna tidigt. Märk din ansökan med Pressekreterare/kommunikatör Dnr 2020/62.

Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta tf kommunikationschef Bodil Sundén, 08-723 87 71, bodil.sunden@levandehistoria.se.
Samtal från rekryteringsföretag och säljare undanbedes.