Kriget i Asien och i Europa

År 1941 gick Japan till attack mot USA. I december bombades den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på Hawaii. Efter attacken förklarade USA krig mot Japan och några dagar senare förklarade Nazityskland krig mot USA. USA hade stått utanför kriget fram till 1941 men nu hade de fiender både i Asien och Europa.

Italien gav upp, men Nazityskland tog över styret av landet

År 1943 gick brittiska och amerikanska trupper i land på Sicilien för att anfalla Nazitysklands allierade Italien. Efter två månaders strider gav de italienska trupperna upp. Nazityskland tog över styret i de delar av Italien som de allierade ännu inte intagit.

När Italien kapitulerat blev situationen sämre för de 43 000 judar som bodde i norra Italien.  När nazisterna hade tagit över ordnades deportationer av judar till koncentrationsläger. Men många judar i Italien klarade sig genom att gömma sig med hjälp av italienska bekanta och den katolska kyrkan.

Krigsslutet i Europa

I juni 1944 gick de allierade trupperna från Storbritannien, Kanada, USA och Frankrike i land i Normandie i norra Frankrike. Efter några månaders hårda strider blev de tyska trupperna tvungna att lämna Frankrike och landet blev befriat från den tyska ockupationen.

Dödsmarscherna

Under våren 1945 trycktes de tyska trupperna tillbaka till Tyskland i både öst och väst.

Nazisterna tömde lägren på fångar och tvingade dem att gå långa sträckor till läger som låg längre från krigsfronten. Ungefär 250 000 människor dog under dessa så kallade dödsmarscher.

Den 8 maj 1945 kapitulerade de tyska trupperna och andra världskriget tog slut i Europa.

Den första atombomben

I Asien var kriget inte slut utan pågick i nästan 3 månader till. I augusti 1945 släppte USA en atombomb över den japanska staden Hiroshima. Det var första gången en atombomb använts i krig. 80 procent av stadens byggnader totalförstördes och 150 000 människor dog. Tre dagar senare släppte USA en atombomb över den japanska staden Nagasaki. Då gav Japan upp kriget.   

Enorma dödstal

Under andra världskriget dog sammanlagt omkring 50 miljoner människor. Många av dessa var civila, alltså människor som inte var soldater.