Kommer snart: Plundring

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. 

Mellan 1933 och 1945 genomfördes den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen var en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Nordstedts, 2015). 

 


Utställningen kommer att visas på Forum för levande historia  28 mars – 17 augusti 2019.

 

Tid och plats

När:
torsdag 28 mars 2019 till lördag 17 augusti 2019
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Stockholm
För vem: Alla