Till innehåll

Bollnäs: Vinter i gryningen - Kammarmusik till minne av Förintelsens offer

Datum: 

torsdag 25 januari -torsdag 25 januari

Plats: 

Collinigatan 12, 821 43 Bollnäs

Vinter i gryningen
Kammarmusik till minne av Förintelsens offer.

I samband med Förintelsens minnesdag 2024 presenterar Camerata Rubinsztein en konsert tillsammans med sångerskan Sofia Berg Böhm

På programmet står musik med anknytning till Förintelsen. Två stråkkvartetter skrivna i koncentrationslägret i Theresienstadt vävs samman med texter ur Janina Baumans bok "Vinter i gryningen". Boken bygger på Baumans egna dagboksanteckningar från hennes tid som ung flicka i Warszawas getto.

Varje år på Förintelsens minnesdag samlas människor världen runt och delar med sig av minnen och berättelser. Dagen är ett sätt att mötas för hågkomst och eftertanke och för att tillsammans sörja, minnas och reflektera över historien.
Vår konsert är en liten sten i den stora mosaik av öden som vi berättar och tar del av den 27 januari.

Camerata Rubinsztein
har sedan hösten 2019 arbetat med projektet Kammarmusik till minne av Förintelsens offer. Konsertserien innehåller musik skriven av kompositörerna Hans Krasa, Viktor Ullmann, Pavel Haas och Gideon Klein vilka alla levde internerade i Theresienstadts koncentrationsläger fram till 1944 då de deporterades till Auschwitz. Under sin tid i fångenskap skrev de flera kammarmusikaliska verk.

Sofia Berg-Böhm
är en sångerska och skådespelare som kan ses och höras i en rad olika sammanhang. Hon har genom åren profilerat sig inom både judisk och arabisk musik i olika konstellationer och är engagerad i revitaliseringen av språket jiddisch. Sofia är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och tilldelades år 2017 Kungliga Musikaliska Akademiens Folkmusikpris.

Medverkande:
Sofia Berg Böhm, läsning
Camerata Rubinsztein:
Elin Emtell Rubinsztein, violin Alva Press, violin
Anna Rubinsztein, viola Andreas Lavotha, cello

Lokal: Kulturhuset Bollnäs, Bollnäs bibliotek
Biljettpris: Ordinarie: 175 kr, Kika-medlem: 130 kr, Studerande upp till 19 år: 50 kr
*Biljettpris uppges inkl. serviceavgift*

Insläpp: ca 19.15
Paus: Nej