Till innehåll

Stockholm: Samtal på temat "Turbulenta tider -mellankrigstidens Rumänien ur Mihail Sebastians perspektiv"

Datum: 

måndag 22 januari -måndag 22 januari

Tid: 

19:00 - 21:00

Plats: 

Skeppsbron 20, 111 30 Stockholm

Var: Rumänska kulturinstitutet (Skeppsbron 20)

Medv.: Cecilia Hansson, Madelaine Levy

Fritt inträde. Förhandsanmälan skickas till info@judiskkultur.se

Boken "I tvåtusen år" (1934) av Mihail Sebastian, översatt till svenska av Inger Johansson och utgiven2023 av Nilsson förlag, har sin officiella lansering i Sverige den 22 januari 2024, kl. 19:00, på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm.

Gästerna till evenemanget "Turbulenta tider: Mellankrigstidens Rumänien ur Mihail Sebastians perspektiv" är Cecilia Hansson, författare och litteraturkritiker specialiserad på central- och östeuropeisk kultur, och Madelaine Levy, biträdande kulturschef på Svenska Dagbladet. Boklanseringen anordnas i samband med internationella minnesdagen för Förintelsens offer av Rumänska kulturinstitutet i Stockholm, i samarbete med Judisk kultur i Sverige, hedersgäst vid Bokmässan 2023, och i partnerskap med Nilsson förlag.

"I tvåtusen år" är den smärtsamma berättelsen om en ung intellektuell av judiskt ursprung som försöker hitta sin plats i mellankrigstidens rumänska samhälle, samt en roman som speglar turbulenta tider och förebådar förändringarna i den nya ordningen efter andra världskriget. Skandalen som Nae lonescus förord till romanen "I tvåtusen år" orsakade gjorde att författaren, som fram till dess hade varit diskret placerad på den litterära scenen, plötsligt hamnade i rampljuset.

Cecilia Hansson och Madelaine Levy kommer att samtala om romanens problematik och diskutera mellankrigstidens Rumänien och den tidens historiska kontext och ideologier.