Till innehåll

Uppmärksammande av Förintelsens minnesdag i Söderköping

Datum: 

måndag 15 januari -lördag 27 januari

Plats: 

Söderköping

Arrangör

Söderköpings kommun i samarbete med Svenska kyrkan

Målgrupp

Allmänhet

Från den 15 -24 januari går det att se utställningen ”Barn under Förintelsen” på Söderköpings stadsbibliotek, producerad av Forum för levande historia. Därefter går den att se från den 27 januari och hela februari månad i St Laurentii kyrka.

Tisdagen den 23/1 kl.18.30 kommer Ola Larsmo till Söderköpings stadsbibliotek för att tala om Förintelsen och dess koppling till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som antogs strax efter andra världskrigets slut.

Torsdagen den 25/1 kl.18.30 kommer författaren Anna Brynhildsen till Söderköpings stadsbibliotek. Brynhildsen debuterade 2019 med den hyllade romanen Alla vill ju hem och 2023 kom Vårt eget hala vatten. Romanen handlar om en judisk familj i kris, och ett barn vars liv vänds upp och ned av andra världskriget och som skickas ensam med sin syster till Sverige.

Den 27 januari är barnfamiljer välkomna till Söderköpings stadsbibliotek för en skapande verkstad där man med papper, paljetter och piprensare kan skapa fredsduvor.

Senare på dagen uppmärksammar Söderköpings kommun i samarbete med Svenska kyrkan Förintelsens minnesdag med fackeltåg som avgår från Söderköpings Brunn kl.17.30.

Därefter fylls S:t Laurentii kyrka med sång, musik och alster från Kulturskolans elever, samt framförande av en elev från Nyströmska. Därefter kan besökaren välja att stanna kvar i kyrkan för en kopp kaffe och kaka. Programmet pågår i ungefär 1 timme.