Till innehåll

Lund: Förintelsens minnesdag på Kulturen

Datum: 

lördag 27 januari -lördag 27 januari

Tid: 

13:30 - 16:00

Plats: 

Tegnérsplatsen 6, 223 50 Lund

Kulturens auditorium, fri entré från 13.30.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas varje år på Kulturen i Lund, med ett arrangemang med fri entré.

I år blir det samtal mellan författarna Oline Stig och Karin Salmson om medlöperi, i samarbete med Författarcentrum Syd.

Du kan också besöka utställningarna Att överleva – Röster från Ravensbrück och Women's Concentration Camp Experience.

14.00
Litterära spår – till minne av Förintelsen. Samtal med författaren Oline Stig.

Museichef Gustav Olsson hälsar välkommen och därefter ett samtal mellan författarna Oline Stig och Karin Salmson (Författarcentrum Syd) kring Olines roman "Drøbak 1947".

Romanen gestaltar den komplicerade verkligheten bakom medlöperi, något som Oline Stigs egen farmor och farfar gjorde sig skyldiga till under den tyska ockupationen av Norge.

Frågor som varför och vad gör vi sedan belyser teman som vi i allra högsta grad behöver tala om idag, inte bara för att minnas Förintelsen utan också för att hindra att historien upprepar sig. Hur hanterar vi avslöjanden om att det kan ha funnits nazisympatisörer i våra egna familjer?

Även om romanen är fiktiv bygger den på författarens personliga forskning och arkivdokument rörande andra världskriget och tiden efter, liksom hennes erfarenhet av tabun och vad tystnad kan göra med oss.

Besök Att överleva – Röster från Ravensbrück

Efter samtalet finns möjlighet att besöka Kulturens utställning Att överleva – Röster från Ravensbrück. Utställningen innehåller unika föremål (kläder, recept, leksaker och andra vittnes¬börd) som tillhört kvinnor och barn som räddades från det tyska koncentrationslägret Ravensbrück. Utställningspedagog Annika Mandahl finns på plats i utställningen från kl 15 och svarar på frågor.

Besök Women’s Concentration Camp Experience

Du kan också besöka den polska vandringsutställningen Women’s Concentration Camp Experience.

Stadsvandringen I de överlevandes spår

För att få syn på viktiga platser i Lunds stad kan man i egen takt under dagen ta del av stadsvandringen I de överlevandes spår, som finns i appen Storyspot, som tar oss med till sju platser som på olika sätt berättar om hur nazismen och andra världskriget satta sina spår i Lund. 1943 sökte danska judar skydd i Lund från det ockuperade Danmark och 1945 kom tusentals fritagna fångar från koncentrationslägren i Europa.

I Auditoriet, på andra våningen i Vita huset (entréhuset).

Fri entré till arrangemanget från kl 13.30!