Till innehåll

Borås: Invigning av utställning och föreläsning om Nazitysklands människosyn på Kulturhuset

Datum: 

tisdag 23 januari -tisdag 23 januari

Tid: 

17:00 - 18:00

Plats: 

P A Halls Terrass, 504 56 Borås

Målgrupp

Allmänheten och skolelever

I samband med högtidlighållandet av Förintelsens minnesdag visas utställningen "Aktion T4 – Om människosynen i Nazityskland" från Forum för levande historia på Kulturhuset i Borås.

Utställningen handlar om normförskjutningar, vetenskapens roll och människosynen som ledde till oerhörda konsekvenser under Förintelsen 1933–1945. T4-aktionen var ett eutanasiprogram i Nazityskland mot personer med funktionsnedsättning. Aktionen var början till Förintelsen.

Invigningens program
Tisdag den 23 januari på Kulturhuset i Borås

Kl. 17.00-17.30 Föreläsning ”Sverige under Förintelsen” i Röda rummet
Kl. 17.45-18.00 Invigning av utställningen ”Aktion T4” i Kulturhusets entré

Vad du kan förvänta dig
I anslutning till invigningen av utställningen hålls en föreläsning om Sverige under Förintelsen. Föreläsningen hålls av Erika Aronowitsch, avdelningschef för produktion och program på Forum för levande historia.

Föreläsningen belyser om Sveriges relation och inställning till Nazityskland under perioden 1933-1945. Aronowitsch illustrerar Sveriges tre faser under perioden och åskådliggör normförskjutningar. Dessutom ställer vi oss frågan om handlingarna har någon betydelse för oss idag.

Efter föreläsningen invigs utställningen Aktion T4 – om människosynen i Nazityskland.

Utställningen visas i Kulturhusets entré från den 23 januari t.o.m. den 6 februari 2024.

Fri entré

Utställningen och föreläsningen är en del av uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag och är ett samarbete med Forum för levande historia.