Till innehåll

Förintelsens minnesdag på Kulturhuset Komedianten, Varberg

Datum: 

lördag 27 januari -lördag 27 januari

Tid: 

16:00 - 18:30

Plats: 

Engelbrektsgatan 5, 432 41 Varberg

Målgrupp

Allmänheten, skolungdomar, Varbergsbor, boende i Varbergs kommun m.fl.

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-­Birkenau. Varbergs kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag för att hedra minnet av alla de människor som blev utsatta under Förintelsen. Vi minns också alla de som stod emot och belyser under kvällen alla människors lika värde.

Kvällens program

Johan Svensson
Kvällens öppningstalare och konferencier Johan Svensson är till vardags skådespelare och regissör. Som konstnärlig ledare för varbergsbaserade Teater Dictat arbetar han med existentiella, queera och relationella perspektiv på scenkonst och tillvaro. Han har även en bakgrund inom kyrkans och teologins värld och har i båda dessa sfärer – teaterns och religionens – många gånger blivit påmind om Förintelsens avtryck i vår samtid.

”Denna minnesdag är en viktig högtid som påminner om att vi ständigt behöver värna människans universella värdighet. Det sker med ny aktualitet 2024.”

Karl-Gunnar Svensson
Kommunfullmäktiges ordförande, Kristdemokraterna.
”Vi måste fortsätta föra fram tanken på att vi människor alla har samma värde och samma rätt att leva i den här världen oberoende av varifrån vi kommer, vilken kultur, politisk ideologi eller religion vi vill hålla oss till.”

Halina - en ­överlevares berättelse
Apolonia musik & ­scenkonstkollektiv sätter i samarbete med Malmö ­Museer upp musikföreställningen ­­”Halina- en ­överlevares berättelse”. I centrum står ­Halina, en kvinna vars liv vi får följa från ungdomen i andra ­världskrigets Polen till koncentrationslägret i ­Ravensbrück och fram till livet i Sverige dit hon ­anländer med Folket ­Bernadottes Vita ­Bussar 1945.

Värdegrundsresa till förintelsens minnesplatser, Förskole- och grundskoleförvaltningen
Elever och pedagoger från grundskolorna i Varbergs kommun, årskurs 9 redovisar sin studieresa till Auschwitz höstterminen 2023.

Kortfilm, Forum för levande historia
Visning av några korta filmklipp med vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från Förintelsen. Varje klipp är ca 3 minuter långt.

Förintelsens minnesdag på biblioteken i Varberg
Biblioteken i Varberg kommer att uppmärksamma Förintelsens minnesdag ­under veckorna 4 och 5, med start 22 januari och sista dag 4 februari. Miniutställningen ”Det tysta arvet; en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen” från Forum för levande historia kommer att ställas ut i biblioteks­lokalerna, tillsammans med boktips.