Om Margareta Kellner

Vid deporteringen hånas de när de går till godsvagnarna. Det är en fruktansvärd transport och när de tillslut anländer till Auschwitz selekteras de, vissa till vänster och vissa till höger. Margareta och hennes lillasyster hamnar till höger, de måste duscha, rakas och får fångkläder medan hennes mamma, storasyster och treåriga systerdotter får gå till vänster och därmed mot sin avrättning.

Margareta Kellner föds 1914 och växer upp i Trenzin i Slovakien. När hon är 13 flyttar familjen till Levintze i dåvarande Tjeckoslovakien. Hon växer upp i en traditionell judisk familj med många släktingar som de umgås mycket med. När hon är 21 åker hon till Budapest för att jobba som sömmerska men återvänder hem efter ett par år och gifter sig 1942. En kort tid efter giftermålet blir hennes man inkallad.

Antisemitismen ökar i hennes hemort från 1938 då Ungern tar makten i området. Människorna vill till att börja med hjälpa sina judiska grannar men antisemitismen eskalerar allt mer under åren 1940 till 1943. Det skrivs kränkande slagord på de judiska affärerna, diskrimineringslagar införs, inhysning i getton börjar och tvång att bära den gula stjärnan.

Efter sju veckor i Auschwitz blir Margareta och hennes syster transporterade till ett arbetsläger i Tyskland, Hessich-Lichtenau. Där tvingas hon arbeta hårt i en fabrik och får utstå mycket fysisk och psykisk förnedring.

I krigets slutskede skickas Margareta och de andra fångarna ut på en så kallad dödsmarsch. Under marschen räddas de av amerikanska soldater. Amerikanerna inkvarterar dem i en barack men efter en tid hamnar området i den ryska zonen och ryska soldater tar därmed över. De skickar de tyska kvinnorna till Sibirien och de tjeckiska hem till Tjeckien.

Margareta förlorar sin far, sin mor, sin syster och sin systerdotter i Auschwitz. Men återförenas med sin man som suttit i koncentrationsläger i Österrike. De får en son och med hjälp av Röda korset kommer Margareta och hennes lilla familj till Sverige.

Källa. De glömmer det aldrig, ur forum för levande historias minnesarkiv. Samt intervju med Margareta Kellner i januari 2002.


Margaretas berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: