Om Ilona Goldberger

Efter några månader i Auschwitz transporteras Ilona till lägret i Dachau tillsammans med sin mamma, moster och kusin. De måste arbeta hårt. En dag bevittnar hon hur två tvillingpojkar hängs på grund av att de tagit en bit av en filt och lagt som tätning i sina skor.

Ilona Goldberger föds 1925 i Sátoralja Újhely, i Ungern i en judisk familj. Ilonas pappa dör när hon är tre år. Mamman som är sömmerska försörjer ensam fyra barn. När Tyskland går in i Ungern hamnar Ilona och hennes mamma först i ett getto. Där lever de under knappa omständigheter och omgärdade av många regler. Hennes bröder skickas direkt till ett arbetsläger.

1944 deporteras Ilona och hennes mor till Auschwitz. De upplever en fruktansvärd tågresa och vakterna skriker åt dem när de kommer fram till lägret. Innan de leds till barackerna måste de sedan duscha och rakas under förnedrande omständigheter. Mycket snart får de reda på vad röken som stiger ur krematoriernas skorstenar är. Ilona förstår att man inte får visa sig svag om man ska överleva.

Under hela lägertiden i Auschwitz, i Dachau och sedan också i Bergen-Belsen håller Ilona och hennes jämnåriga kusin ihop och stöttar varandra. I Bergen-Belsen dör så många att de inte hinner kremeras. Liken ligger i stora högar. Där dör både Ilonas mamma och moster då de insjuknar i tyfus. I slutet av kriget får fångarna inte ens gå till latrinbaracken. Många lider av diarré vilket leder till att de flesta blir sjuka, så också Ilona.

Ilona minns inte exakt hur hon kom från lägret men har ett vagt minne av vita bussar och att det var amerikaner som tog dem till en stor balsal som gjorts om till sjukhus. De får välja om de vill åka tillbaka till Ungern eller till Sverige. Ilona väljer Sverige där hon kommer till ett sanatorium i Västergötland. Hon blir kvar i fyra och ett halvt år på grund av dubbelsidig tbc.

Ilonas yngste bror försvann under kriget och hon vet inget om hans öde. De andra två bröderna lyckades överleva och de tre bodde en tid i Sverige tillsammans.

Källa: intervju med Ilona Goldberger 1 november 2002


Ilona Goldbergs berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: