Om Herbert Striem

En av Herberts grannar är SA-man och tilltalar honom alltid med ”Judenjunge”. Men Herbert upplever det inte som något hotfullt. Sådan är bara tiden han lever i. Även i skolan möter han antisemitismen, dels från enskilda lärare, dels från den nazifiering som många skolor präglas av. Herberts far inser tidigt vart Nürnberglagarna och den ökade antisemitismen kommer leda. Familjen upplever kristallnatten. Tack vare att Herberts pappa och pojkarna lyckas gömma sig hos en släkting klarar de sig.

Herbert Striem föds den 3 maj 1923 och växer upp i Berlin. Hans familj är judisk och består av Herbert, hans tre år äldre bror, hans mamma och hans pappa som är skräddare. Herbert har inte någon icke-judisk vän och som han själv uttrycker det ”de umgicks inte med mig”.

Tack vare Hugo Valentin kan bröderna ta sig från Tyskland och till Sverige. Herbert anländer i mars 1939 och hans bror fyra månader senare. Tack vare att Herbert tidigare spenderat en del somrar i Sverige vet han vad det är för slags land han kommer till. Det gör resan något lättare än vad den annars skulle varit.

Efter en tid i Sverige får Herbert jobb på en bondgård i Sörmland. Det är en stor omställning för en storstadspojke från Berlin. Men han avancerar snart från bonddräng till skogshuggare. Brodern som är utbildad konditor, får jobb på ett bageri i Uppsala.

Under hela den första tiden i Sverige brevväxlar Herbert med sina föräldrar. 1942 kommer det ett brevkort från hans pappa där det står; ”Tyvärr kommer det nog att dröja lite innan vi kan skriva ingen för vi ska åka bort från Berlin”. Det var det sista han någonsin hörde från sina föräldrar.

Efter kriget jobbar han inom olika branscher. Men främst inom silverbranschen där han och hans fru Marianne under en lång tid har ett företag tillsammans.

Herbert har gjort efterforskningar och fått fram att stora delar av hans släkt, föräldrar, kusiner, farbröder och fastrar deporterades och dödades i olika koncentrationsläger under kriget.

Källa: intervju med Herbert Striem


Herbert Striems berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: