Om Hans Posner

På Kristallnatten väcker Hans mamma honom tidigt på morgonen. SS-män ringer på dörren. De båda blir beordrade att tillsammans med sina judiska grannar marschera till synagogan där de tvingas se på när nazisterna bränner ner den. Efter det förhörs alla och sedan skickas alla män över 16 år till koncentrationsläger, även Hans farfar, 75 år gammal. Under kristallnatten blir deras hem total förstört - tavlor, porslin, kläder…allt.

Hans Posner föds 1927 och växer upp i staden Boyten i östra Tyskland, nära den Polska gränsen. Hans familj är judisk. Redan när han är liten drabbas familjen hårt när han far blir sjuk och dör.

Familjen brukar åka till en vackert belägen park på helgerna. Där finns en liten sjö de besöker. Men under 30-talet ökar antisemitismen och 1935 slår nazisterna upp en skylt vid parken, ”judar ej önskvärda”.

Hans mor är förutseende. Hon har ansökt om tillstånd för sina barn att lämna Tyskland.  Och efter kristallnatten, i februari 1939, kommer Hans och hans bror Freddy med den i så kallade ”barnkvoten”. Detta hjälper dem att komma till Sverige. Här placeras de hos en fosterfamilj och sen på ett barnhem. Själv blir mamman kvar i Tyskland och flyttar till Berlin. Men i mars 1943 hämtas hon av Gestapo. Hon förs med det som kallas den 35:e transporten till öst, det vill säga till Auschwitz där hon senare dör. Pojkarnas syster och hennes man lyckas få inresetillstånd till Bolivia i juli 1939. Det gör att systern överlever kriget. Det dröjer ända till 80-talet innan syskonen återförenas i Sverige.

Hans blir kvar i Sverige och börjar arbeta i restaurangbranschen. På 50-talet är han ägare av Östermalms Källaren i Stockholm. En kväll när han kommer dit sitter en man i baren. Han är läkare och har arbetat för SS.  Mannen har fått reda på att ägaren av restaurangen är jude och för att kränka honom börjar han sjunga en nazistisk sång av Horst Wessel. Hans ber honom då att gå.

Källa: De glömmer aldrig, ur Forum för levande historias minnesarkiv. Samt från intervju med Hans Posner den 14 juni 2001.


Hans Posners berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: