Om Franciska ”Mimmi” Levy

I klassrumsmaterialet "Vittnesmål med klassrumsövningar" finns ett videoklipp med Franciska ”Mimmi” Levy. I klippet berättar Franciska om den främlingsfientlighet och antisemitism hon upplevde när hon kom till Sverige.


Franciska Levy (kallas Mimmi) föddes 1928 i en judisk familj i dåvarande Tjeckoslovakien. Hon satt i koncentrationslägret Auschwitz. Franciska kom till Sverige via Danmark 1945.

Franciska, hennes lillasyster, föräldrar, samt ena storasysterns yngsta barn, placeras först i stadens getto. Efter en månad deporteras de till Auschwitz med tåg. Direkt vid ankomsten fördes hennes föräldrar och den lilla systersonen till i gaskamrarn.

Franciska Levy föds 1928 i dåvarande Tjeckoslovakien, i en by som Hitler 1939 ger till Ungern. Hon växer upp i en fattig, mycket religiös, judisk familj. Hon har åtta syskon varav de äldsta redan har flyttat hemifrån när oroligheterna börjar.

Antisemitismen ökar när området blivit ungerskt. Franciska blir till en början inte själv utsatt, men ungdomar brukar kasta sten efter hennes pappa som klär sig traditionellt och har skägg och tinningslockar. Det införs raslagar som begränsar judars rättigheter och det får Franciska att förstå att ungrarna menar allvar. En händelse som hon minns tydligt och so gör att hon förstår allvaret är en natt då hon hör skrik från grannhuset. Nästa dag får hon veta att grannfamiljen blivit bortförd och skjutits. En ungersk familj har redan tagit över huset.

En kvinna, Irma Grese är lägervakt i Auschwitz när Franciska kommer dit. Grese är brutal men gör samtidigt Franciska till sin springflicka något som ger henne favörer i lägret. Efter en tid kommer en tysk fabriksägare till Auschwitz. Han behöver arbetskraft och Franciska väljs ut och förflyttas till lägret i Weisswasser. Hon blir kvar där tills nazisterna i slutet av kriget skickar ut fångarna på de så kallade dödsmarscherna. Franciska skickas inte ut på dödsmarsch utan skickas på tåg genom ett sönderbombat land. Vid koncentrationslägret Bergen-Belsen stannar de till för att få lite vatten och sedan vidare till Hamburg för att slutligen nå Danmark vid krigsslutet. Med hjälp av Röda Korset kommer sedan Franciska till Sverige.

Många i Franciskas stora släkt förintades av Nazisterna.

Källa: Intervju med Franciska Levy, 2013.

 


Franciskas berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: