Om Franciska ”Mimmi” Levy

Franciska, hennes lillasyster, föräldrar, samt ena storasysterns yngsta barn, placeras först till stadens getto. Efter en månad deporteras de till Auschwitz med tåg. Direkt vid ankomsten förs hennes föräldrar och den lilla systersonen till i gaskamrarna där de gasas ihjäl.

Franciska Levy föds 1928 i Tjeckoslovakien i en by som Hitler tilldelar Ungern 1939. Hon växer upp i en fattig, mycket religiös, judisk familj. Hon har åtta syskon varav de äldsta redan har flyttat hemifrån när oroligheterna börjar.

Antisemitismen ökar när området blivit ungerskt. Franciska blir till en början inte själv utsatt, men ungdomar brukar kasta sten efter hennes pappa som klär sig traditionellt och har skägg och tinningslockar. Det införs raslagar som begränsar judars rättigheter allt mer. En händelse får framför allt Franciska att förstå att Ungrarna menar allvar. Det är natt och det hörs skrik från grannhuset. Nästa dag får hon veta att grannfamiljen blivit bortförd och skjutits. En ungersk familj har redan tagit över huset.

En kvinna, Irma Greses, är lägervakt i Auschwitz när Franciska kommer dit. Irma Greses är brutal men gör samtidigt Franciska till sin springflicka något som ger henne favörer i lägret. Efter en tid kommer en tysk fabriksägare till Auschwitz. Han behöver arbetskraft och Franciska väljs ut och förflyttas till lägret i Weisswasser. Hon blir kvar där tills Nazisterna i slutet av kriget skickar ut fångarna på de så kallade dödsmarscherna. Hennes dödsmarsch går via Bergen-Belsen och sedan vidare till Hamburg för att slutligen nå Danmark vid krigsslutet. Med hjälp av Röda Korset kommer sedan Franciska till Sverige.

De flesta i Franciskas stora släkt förintades av Nazisterna.

Källa: Intervju med Franciska Levy, 2013.


Franciskas berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: