Om Bela Czitron

Bela minns hur nazisterna i maj 1944 samlar ihop stadens judar i en skolbyggnad. Han och hans familj deporteras till en tegelfabrik i en närliggande stad. En kort tid därefter splittras familjen. Bela och hans pappa deporteras till Auschwitz medan hans mamma och systrar skickas till Bergen-Belsen. Pappan blir kvar i Auschwitz (och senare Dachau, där han troligtvis dör) medan Bela, som anmäler sig som målare, blir förflyttad till Buchenwald.

Bela Czitron föds 1925 i Rumänien, i en stad som 1940 övertas av Ungern. Hans judiska familj består av honom själv, hans mamma och pappa, samt hans två äldre systrar. Det är när området där familjen bor blir ungerskt som deras elände börjar. Judarnas rättigheter blir inskränkta med de raslagar som redan 1936 infördes i Ungern. Bela utbildar sig till snickare men har svårt att få jobb. Tack vare sin utbildning kan han senare arbeta som målare i arbetslägret i Buchenwald. Samtidigt som Buchenwald blir befriat av amerikanerna insjuknar han i tyfus. Trots allt överlever Bela och lyckas ta reda på var hans mamma och sina systrar finns. När han är frisk nog påbörjar han en lång vandring för att kunna återförenas med dem.

Belas ena syster tar sig till Sverige med en av hjälptransporterna men Bela ger sig av till deras födelsestad för att leta efter sin far. Han återfinner honom aldrig och så småningom får han hjälp av sin mamma att ta sig till Sverige där hans syster finns.

Källa: Intervju med Bela Czitron, 2013.


Belas Czitrons berättelser finns med i Vittnesmål med klassrumsövningar

Läs också: