Material för flera skolformer
Här har vi samlat material för klassrummet om Förintelsen, antisemitism och antiziganism. Här finns även material om rasism, folkmord, demokrati och mänskliga rättigheter. Materialen kan även användas för distansundervisning.
Materialen passar till exempel där det finns behov av kortfattade texter, en tydlig struktur eller lättare svenska.
Fakta, övningar, filmer och lärarhandledningar
Texterna i flera av materialen är på enkel svenska med ordförklaringar till centrala begrepp. Flera material finns på lättläst och till varje material finns en lärarhandledning. Till en del av materialen finns filmer och faktatexter på arabiska, engelska och somaliska.
Materialen vänder sig särskilt till dig som undervisar i historia eller samhällskunskap, på till exempel introduktions- eller yrkesprogram på gymnasiet, på folkhögskola eller annan vuxenutbildning. Materialen kan även användas av andra skolformer.
Den här utbildningsinsatsen ingår i regeringens nationella satsning för att öka kunskaperna i skolan och i samhället om Förintelsen, antisemitism, antiziganism och andra former av rasism.
Syftet med materialet är att ge elever, lärare och andra intresserade grundläggande kunskaper om antisemitism både historiskt och idag. Materialet finns både som lättläst version och med längre texter.
Antiziganism i historien och idag
Ett material för klassrummet om romers historia i Europa och Sverige, om romer under Förintelsen samt om antiziganism i samhället i dag. Materialet finns även på lättläst.
Förintelsen och andra världskriget
Ett material för klassrummet där eleverna får en översikt över hur Förintelsen gick till och vägen fram till den. Materialet finns även på lättläst. Till materialet finns även tidslinjer och en lärarhandledning.
Eleverna får lära sig om, och jämföra, Förintelsen, folkmordet i Kambodja och folkmordet i Rwanda.
Samtalskort med frågor om demokrati. Lätta, svåra, knepiga och alltid viktiga. Beställ max fem lådor till portokostnad till din skola. Korten går även att ladda ner i PDF format.
Hur ska vi prata med varandra för att olika åsikter ska kunna rymmas i en demokrati? I det här klassrumsmaterialet får dina elever ta ställning i svåra demokratiska frågor och samtidigt öva sin samtalskompetens.
Ett material för klassrummet där eleverna får lära sig om bakgrunden till en del av den rasism och de fördomar som finns i samhället idag. Materialet finns även på lättläst.
Att arbeta med fördomar i klassrummet
Ett material om fördomar med övningar som du som lärare kan använda tillsammans med elever och deltagare i klassrummet.
Vad är mänskliga rättigheter?
Se filmen "De mänskliga rättigheterna på två minuter". Filmen finns textad på arabiska, engelska, somaliska och svenska.