Den livsfarliga historien - nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien
Den livsfarliga historien är ett material med övningar och lärarhandledning om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning. Det handlar också om hur man går vidare efter en djup konflikt. Utgångspunkten är den nationalistiska framväxten i forna Jugoslavien under slutet av 1980-talet. I fokus står folkmordet i Srebrenica i juli 1995.
Materialet riktar sig till gymnasiet och består av tre teman: Historiebruk och nationalism, Folkmordet i Srebrenica och Vägen till försoning. Delarna innehåller övningar, rollspel och texter.
Varje tema består av värderingsövningar, generella övningar samt övningar om kriget i forna Jugoslavien.
Lektionsupplägg
Handledningen beskriver materialets delar. Här hittar du även alla övningar och förklaring till hur de kan kopplas till undervisningen.
Lärarhandledning
Fördjupande texter om bruk och missbruk av historien, nationalismens olika former och om försoningsprocessen.
Fakta och fördjupning
Om folkmordet i Srebrenica
Juli 1995 genomfördes det största folkmordet i Europa sedan det andra världskriget. I staden Srebrenica mördades mellan 7 000 och 8 000 bosnienmuslimska män.
Den livsfarliga historien
En kortfilm om hur du kan arbeta med nationalism och historiebruk i materialet Den livsfarliga historien och utställningen Kärlek som övervinner allt.
Historia som mening och makt
Ett faktahäfte om historiebruk och nationalism och hur historien kan vara ett kraftfullt redskap för att skapa förståelse för nuet.
Lyssna: "Kärlek som övervinner allt"
Fyra autentiska berättelsen om livet under kriget i forna Jugoslavien "Kärlek som övervinner allt".