Vernissage: Plundring - början till ett folkmord

torsdag 28 mars 2019,
kl. 17:00 till kl. 19:00
- Stockholm

Välkommen på vernissage för utställningen Plundring - början till ett folkmord.
Torsdag den 28 mars kl 17.00

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. 

Forum för levande historia har tillsammans med författaren och journalisten Anders Rydell arbetat fram en utställning som berättar om nazisternas plundring av föremål före och under andra världskriget. 

Vernissage medverkande

Ingrid Lomfors, överintendent Forum för levande historia hälsar välkommen
Ingrid Lomfors är också historiker och  var ledamot i Kommissionen om judiska tillgångar i Sverige vid tiden för andra världskriget, vilken lämnade sin rapport 1999

Anders Rydell, författare och journalist. Utställningen baseras på hans två böcker om Nazisterna plundring under andra världskriget Plundrarna, Hur nazisterna stal Europas konstskatter (2013) och Boktjuvarna, Jakten på de försvunna biblioteken (2015) har översatts till 20 olika språk och fått mycket god kritik runt om i världen.

Renée Hirschfeld, vars egen familj drabbades av litteraturstölder, har nyligen fått tillbaka egendom. 

Semmy Stahlhammer - violinist och författare, 1:e konsertmästare i Kungliga hovkapellet samt lärare vid Kungliga musikhögskolan. I boken Kodnamn Frisör: min fars berättelse skriver han om sin egen fars historia om vad en judisk pojke, hans familj och vänner fick genomleva i Polen före och under andra världskriget.

Calle Nathanson - vd för Folkets Hus och Parker
Calle Nathanson berättar varför det är viktigt för Folkets Hus och Parker att turnera utställningen. 

Lite mer om utställningen

Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring. 

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem deras historia, kultur och mänsklighet. Utställningen visas i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan 28 mars - 17 augusti 2019. Utställningen är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Folkets hus och parker som kommer turnera utställningen runt Sverige.

Läs mer om utställningen här!

Välkommen på frukostseminarium

Tid och plats

När: torsdag 28 mars 2019,
kl. 17:00 till kl. 19:00
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10-12, Gamla stan, Stockholm (t-bana Gamla stan)
För vem: Alla är välkomna.