Till innehåll

Vernissage för utställningarna Livets trådar och Det tysta arvet

Datum: 

lördag 6 maj -lördag 6 maj

Tid: 

14:00 - 16:00

Plats: 

Stora Nygatan 10, 111 27 Stockholm

Välkommen på vernissage med musik, samtal och visningar av de båda utställningarna Det tysta arvet och Livets trådar. Utställningarna knyter på olika sätt an till den romska historien, med ett både ljust och mörkt innehåll.

Polsk-romska konstnären Malgorzata Mirga-Tas nya konstutställning Livets trådar består av färgstarka och storskaliga textila verk av scener ur romska kvinnors vardagsliv och den romska historien.

I utställningen Det tysta arvet möter vi överlevande från folkmordet på romer under Förintelsen, samt deras barn och barnbarn. De träder fram och berättar för att denna del av historien inte ska förbli gömd.

Vernissageprogram 6 maj 2023 kl. 14-15

Välkomsttal: Överintendent Petra Mårselius välkomnar

Sång och musik:  Gelem Gelem framförs av Ame sam rom

Tal: Stockholms stads borgarråd Åsa Lindhagen

Samtal: Det tysta arvet, med Ingrid Schiöler, Monica Hirsch och Masio Kwiek

Sång och musik: Holocausto framförs av Witt Mihai och Ame sam rom

Samtal: Livets trådar, med konstnären Małgorzata Mirga-Tas och kurator Joanna Warsza

Livets trådar: En del av utställningen Livets trådar är producerad av Göteborgs Konsthall i samband med utställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm, 2023. Tack till Göteborgs konsthall, É Romani Glinda, Le Romane Nevimata, Romers rättigheter i samhället riksförbundet, Sveriges Internationella Roma filmfestival och Frantzwagner Sällskapet.

Det tysta arvet: Utställningen baseras på boken Det tysta arvet – romer under Förintelsen, av Monica Hirsch, journalist och författare och Maja Kristin Nylander, fotograf. Utställningen är producerad i samarbete med Levande historia, Göteborgs stad.

Upptäck fler evenemang