Utopins pris och ideologins betydelse

tisdag 25 januari 2022, kl. 10:00 till kl. 11:45 - Digitalt

Digitalt seminarium med historikern Johann Chapoutot, om hur ideologier formar samhällen och historiska skeenden, med anledning av Förintelsens minnesdag.

Varje år bjuder vi in en internationell gäst som håller tal under minnesceremonin, denna gång är det den franske historikern Johann Chapoutot. Detta seminarium handlar om frågan om hur det obegripliga kunde ske, utifrån Chapoutots forskning om nazisternas utopiska ideologi före och under andra världskriget och Förintelsen.

I sin bok The Law of Blood - Thinking and Acting as a Nazi har han skildrat nazisternas utopiska vision om ett samhälle byggt på ”blod och jord”. I boken beskriver han bland annat hur berättelsen om den ”nordisk-germanska rasen”, som enligt detta synsätt och världsbild kommit att störas av främmande normer och värderingar, får fäste i det tyska samhället.

Chapoutot betonar vikten av att sätta sig in i de tyska nazisternas mentala värld, hur de såg på sig själva och sitt handlande – för att ta sig närmare förståelse av både historien och vårt samtida samhälles utveckling.

Moderator: Karin Kvist Geverts.

Seminariet hålls på engelska.

Medverkande:
Johann Chapoutot är professor i historia vid universitetet i Sorbonne, Frankrike.
Karin Kvist Geverts är historiker och direktor för Svenska institutet för Förintelseforskning

Så gör du för att vara med:  
För att kunna ställa frågor till Johann Chapoutot under seminariet behöver du anmäla dig längre ned på sidan. Du får sedan en länk till Zoom skickad till dig före seminariet.

Om du vill titta utan möjligheten att ställa frågor, så kan du göra det via videospelaren här nedanför eller på vår Facebook-sida. Programmet finns kvar finns kvar efter livesändningen och går att se även i efterhand. 

Tid och plats

När: tisdag 25 januari 2022, kl. 10:00 till kl. 11:45
Var: Zoom och livesändning på denna webbsida samt på Facebook
För vem: Alla är välkomna men seminariet är speciellt anpassat för lärare.
Anmälan:

Livesändningen här på hemsidan och i detta Facebook-event är öppna. För att delta i Zoom krävs föranmälan senast måndag 23 januari kl. 15.00. 

Sista anmälningsdag har passerat och det går därför inte längre att anmäla sig till evenemanget