Sänds live: Minne och gemenskap – så skapas våra historiska rum

onsdag 25 mars 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00 - Online

Här nedanför kan du se samtalet i efterhand.


Om samtalskvällen

Kan vi förstå oss själva och det samhälle vi lever i genom att titta på hur kollektiva minnen skapas och upprätthålls? Och vilken roll har litteratur som förmedlare av det förflutna? Författaren Steve Sem Sandberg och filosofen Hans Ruin samtalar om minne, historia och gemenskap.

Att dela berättelser och minnas tillsammans skapar identitet och gemenskap. Över hela världen har människan skapat ritualer, årsdagar, minnesplatser och monument för att förmedla minnet av historiska händelser. Men kollektiva minnen används också för att uppnå politiska syften. Genom att förstå dem kan vi bättre förstå vår samtid.

Medverkande
Hans Ruin är professor i filosofi vid Södertörns högskola där han lett forskningsprojektet Tid, minne, representation.

Steve Sem Sandberg har i sitt författarskap ofta utgått från historiska händelser, bland annat skeenden i samband med nazisternas terrorvälde under andra världskriget. Han talar med utgångspunkt i sin senaste roman W.

Moderator för kvällen är Ulrika Milles, litteraturkritiker och författare.


Tre kvällar om minne 

Efter andra världskriget har det pågått ett intensivt arbete med att samla och förmedla kunskap och vittnesmål från Förintelsen. En viktig drivkraft har varit övertygelsen om att genom att minnas historien kan vi förhindra att den upprepar sig. 

Men vad är egentligen ett minne? Och vilken roll spelar minnen i våra liv och för våra samhällen? Under våren utforskar Forum för levande historia minnet. Det djupt personliga och det gemensamma. I en serie med tre samtalskvällar möts perspektiv från forskning, konst och litteratur.


Med anledning av situationen kring Covid-19 (Coronaviruset) filmades samtalet utan publik. Detta då Forum för levande historia tillfälligt ställt in publik programverksamhet till och med den 30 april.

Tid och plats

När: onsdag 25 mars 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00
Var: Visas live på Forum för levande historias facebooksida
För vem: Alla
Anmälan:

Ni kan fortfarande anmäla er nedan så skickar vi en länk när filmningen publicerats.

Samtalskvällen sänds även live på vår facebooksida.