Samtalskväll: Vid gränsen. Sverige och flykten undan Förintelsen

onsdag 5 maj 2021, kl. 17:30 till kl. 19:00 - Digitalt

Vid landets gränser mötte Sverige judar på flykt undan nazisternas terror. Denna samtalskväll handlar om hur det var att komma som flykting till Sverige och vad som skedde vid gränsen, om gränsbevakning och flyktingpolitik.


Historikerna Lars Hansson och Birgit H Rimstad har forskat om Sveriges gräns mot Norge under andra världskriget och samlat vittnesmål från flyktingar. Medverkar gör också Else Ullmann, som flydde över gränsen som barn samt Sidsel Levin, tidigare chef för judiska museet i Norge, vars familj kom som flyktingar till Sverige under dramatiska former.
Moderator Tobias Svanelid.

Samtalet förs delvis på norska.

Om samtalsserien

Våra samtalskvällar fortsätter på temat Sverige och Förintelsen, men nu med fokus på några av de möten som gör Förintelsen till en del av svensk historia. Se även samtalet: Samtalskväll: Främlingar på tåg. Vad Sverige visste om Förintelsen?

Två sätt att delta

  1. Anmäl dig till webbinariet nedan, så skickar vi dig en seminarielänk när det närmar sig. Då har du möjlighet att delta i en högre grad genom att till exempel ställa frågor. 
  2. Följ livesändningen av webbinariet på sidan du befinner dig på eller på vår facebooksida.

Tid och plats

När: onsdag 5 maj 2021, kl. 17:30 till kl. 19:00
Var: Digitalt
För vem: Alla är välkomna!

Anmäl dig till webbinariet nedan, så skickar vi dig en seminarielänk när det närmar sig. Då har du möjlighet att delta i en högre grad genom att till exempel ställa frågor. 

Vill du ha nyheter från oss?