Samtalskväll: Konst, minneskultur och kollektiva trauman

onsdag 22 april 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00 - Livesänds på nätet

Se samtalskvällen i efterhand här.

Konst av olika slag kan hjälpa oss att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att förstå och bearbeta kollektiva trauman, som efter Tsunamin eller terrordådet på Utöya. Men monument och minnesplatser kan också skapa ett avstånd till erfarenheter och vittnesmål och användas för politiska syften.

Konstvetaren Tanja Schult har forskat på minneskultur med utgångspunkt i Förintelsen. Hon medverkar tillsammans med Sveriges radios konstkritiker Mårten Arndtzén i ett samtal om hur vi gör för att hålla minnet av det mycket smärtsamma levande. Moderator är författaren och kulturjournalisten Anders Rydell.

 

Tre kvällar om minne 

Efter andra världskriget har det pågått ett intensivt arbete med att samla och förmedla kunskap och vittnesmål från Förintelsen. En viktig drivkraft har varit övertygelsen om att genom att minnas historien kan vi förhindra att den upprepar sig. 

Men vad är egentligen ett minne? Och vilken roll spelar minnen i våra liv och för våra samhällen? Under våren utforskar Forum för levande historia minnet. Det djupt personliga och det gemensamma. I en serie med tre samtalskvällar möts perspektiv från forskning, konst och litteratur.


Med anledning av Coronaviruset

Här uppdaterar vi information om hur vi hanterar risken för det nya coronaviruset.

Tid och plats

När: onsdag 22 april 2020, kl. 17:30 till kl. 19:00
Var: På den här sidan och på www.facebook.com/levandehistoria
För vem: Alla
Anmälan:

Samtalskvällen sänds live på den här sidan och på vår facebooksida. Om du vill kan du anmäla dig nedan så påminner vi dig när det närmar sig samt skickar en länk till den inspelade versionen efteråt.

Denna aktivitet är fullbokad