Samtalskväll: Främlingar på tåg. Vad Sverige visste om Förintelsen

onsdag 10 mars 2021, kl. 17:30 till kl. 18:30 - Digitalt

Historikern Klas Åmark har skrivit boken Främlingar på tåg om den svenska diplomaten Göran von Otters möte med SS-officeren Kurt Gerstein på ett tåg genom Polen och Tyskland i augusti 1942. Gerstein berättade då om förintelselägrens fasor i förhoppning om att den svenske diplomaten skulle slå larm om naziregimens övergrepp.

Men vittnesmålet nådde inte hela vägen fram. I decennier har man diskuterat Sveriges ansvar, vad som egentligen var känt om Förintelsen i Sverige och vilka konsekvenserna hade blivit om Gersteins berättelse uppmärksammats tidigare än vad som skedde.

Om detta samtalar Klas Åmark, Birgitta von Otter, dotter till Göran von Otter, samt Carl Svensson som gjort filmen En svensk tiger om von Otter och Gerstein. Moderator, Tobias Svanelid, vetenskapsjournalist

Om samtalsserien

Våra samtalskvällar fortsätter på temat Sverige och Förintelsen, men nu med fokus på några av de möten som gör Förintelsen till en del av svensk historia. Nästa samtal i serien hittar du här: En svensk kibbutz i Förintelsens skugga.

Två sätt att delta

  1. Anmäl dig till webbinariet nedan, så skickar vi dig en seminarielänk när det närmar sig. Då har du möjlighet att delta i en högre grad genom att till exempel ställa frågor. 
  2. Följ livesändningen av webbinariet på sidan du befinner dig på eller på vår facebooksida.

Tid och plats

När: onsdag 10 mars 2021, kl. 17:30 till kl. 18:30
Var: Digitalt
För vem: Alla är välkomna!
Anmälan:

Webbinariet kommer att spelas in i zoom-mötet, genom att delta ger du ditt godkännande till det. Välkommen att anmäla dig nedan.